Dil Sürçmeleri Neden olur? - (Freudyen Slip) - Psikoloji
- Bilgikopat
- 5 Ara 2019
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 24 Ara 2019
Freudyen Slip - Freudyen Dil Sürçmeleri
Hepimizin başına gelir öyle değil mi? Bazen aklımızdan geçen kelimeyi pat diye söyleriz. Bazen bu durum bizi komik duruma düşürebilir bazen de utandığımız bir ana dönüşebilir. Sonra hemen şunu deriz “Dilim sürçtü.” Peki, nedir bu dil sürçmesi? Neden oluyor ve neden bir anda gerçekleşiyor?
Dil Sürçmesi - Freudyen Slip
Dil sürçmesinin bir diğer adı “Freudyen Slip”tir. Sigmund Freud’un isminden yola çıkılarak oluşturulan bu isim, Freud’un uzun yıllar üzerinde çalıştığı psikanalizle ilgili bir durumdur. Konuya geçmeden önce küçük bir Freud bilgilendirmesi yapmak istiyorum. Çünkü Freud’un uyguladığı tedavi yöntemi, döneminde bir ilki yansıtıyordu bu yüzden de 20. Yüzyılın dehalarından biri sayılır. Psikoloji alanına pek çok yenilik getirmekle birlikte fazlaca katkısı vardır. Bunlardan biri ve en yaygını da psikanaliz yöntemiyle tedavidir.
Psikanaliz Nedir?
Özetlemek gerekirse, Freud’un kullandığı bir terapi yöntemidir. Freud insanın derinlerine inilmesindeki en etkili aracı olarak bilinç dışını görür. Fakat bilinç dışına ulaşabilmek temelde imkansız olduğu için ancak karşısındaki kişinin bilincinin derinliklerine inip onu tedavi edebilirdi. Freud, duygusal acıların bilinç dışı çelişkilerin sonucu olarak ortaya çıktığını savunurdu. Savunduğu bu düşünceyle kendine yeni bir tedavi oluşturdu: Psikanaliz. Kendisine gelen hastaları tedavi edebilmek için bilinç dışında var olan çelişkilerle ilerler ve o hastaya göre bir tedavi süreci başlatırdı. Freud terapilerinde hastalarını bir koltuğa yatırır ve orada onların konuşmalarını sağlardı. Çünkü ancak bilincin derinliklerine inildiğinde birey korkularını ya da daha farklı şeyleri yenebilirdi. Bunu da sadece karşısındakiyle konuşarak yapabilirdi. Onun bulduğu tedavi yöntemi ise bir çeşit konuşma terapisiydi.
Neden Dil Sürçmesi Yaşarız?
Kısa bir Freud (Freud için ayrıca uzun bir yazı yazacağım) arasından sonra dil sürçmelerine geri dönelim. Neden “Freudyen Slip” ya da “Freudyen Dil Sürçmeleri” dendiğini anlamamızın kolaylaşması içindi anlattıklarım çünkü dil sürçmeleri bilinç dışı gerçekleşir. Öyle ki biz fark edene kadar o kelime ağzımızdan çıkmış olur. Bilinçli bir durum olsa ağzımızdan çıkan kelimeleri engelleme şansımız olabilirdi diye düşünebilirsiniz fakat tam olarak öyle de değil. Dil sürçmesi kasti ya da gelişigüzel bir hatadan ibaret değildir. Freud’a göre bilinç dışı, zihnin kaynayan bir düşünce ve duygu kazanıdır. Bu kazanında içinde tehlikeli, utanç verici düşünceler gizlidir ve bu düşüncelerin bir şekilde görünür olmamaları gerekir. Bastırılmış duygular ve düşünceler olarak onları kapalı bir kutuya gizleriz.
“Dil sürçmesi diye bir şey yoktur; bilinç altında saklanılan bir gerçeğin, bilinçsiz bir anda ağzından kaçırılması vardır.” -Sigmund Freud
Yani zihnimizin dehlizlerindeki bazı düşünceler atağa geçer ve siz fark etmeden kendini ele verir. Bunu bilinçli olarak yapmasak da bilincimizin gizlediği sığınaktan çıkıp aslında söylemek istemediğimiz ama ağzımızdan kaçan kelimelerin ortaya çıkmasına sebep olur. Elimizde olmadan söylediğimiz kelimeler zihnimizdeki karanlık kutudaki düşüncelerin aniden ortaya çıkmasının bir sonucu olarak gelişir. Yani yaptığımız şey bir kaza veya hata değil bilinçaltınızda gizlenen bir durumun dışa çıkmasıdır.
Beyin, zihin, psikoloji oldukça derin ve karmaşık bir konudur. Olabildiğince sade ve açıklayıcı bir şekilde size açıklamaya çalıştım.
Keyifli okumalar.
Comments